Lokalni rekuperator-prednosti

Lokalni rekuperator

Lokalni rekuperator Helty Easy Flow je dvocevni sistem,, ki nudi veliko prednosti v primerjavi z enocevnim sistemom. Helty omogoča visok izkoristek in sicer kar 91%, v primerjavi z konkurečnimi je to lahko velika prednost saj omogoča dodatne prihranke pri ogrevanju. Večina proizvajalcev navaja izkoristke med 70 in 90%, vendar je kar nekaj inštitucij dokazalo da v praksi ne dosegajo več kot 20 do 30%, kar je na nek način razumljivo, če pogledate kako sistem deluje in na kakšen način je vgrajen. 

Lokalni rekuperator-enocevni sistem

Pri enocevnem sistemu je komplet postavljen v cev, ki je vgrajena v steni. To pomeni da je izmenjevalnik toplote v steni, in sicer na zunanji strani stene. V tem primeru je dejstvo, da je izmenjevalnik izpostavljen mrzlim vremenskim vplivom, zato je tudi izkoristek lahko slabši. Ker tak rekuperator vpihuje in izpihuje zrak po isti cevi, ter samo spreminja smer vpiha, je dejstvo, da ne mora nadomestiti izgub zaradi vremenskih vplivov. V času ko rekuperator izpihuje zrak iz prostora je le ta topel cca 22 stopinj cenzija, v nekaterih primerih rekuperator vleče zrak iz prostora cca 70 sekund. Nato se sistem obrne in vleče zrak od zunaj, če je ta zrak mrzel se toplotni izmenjevalnik hitro ohladi, zato po 70 sekundah postane praktično hladen oziorma na enaki temperaturi kot je zunaj. Torej tukaj ne moramo govoriti o 90% izkoristkih, ker na to vpliva zunanja temperatura. Izgube v teh primerih so lahko tako velike, da vam hladijo prostor, kar pomeni dodatno ogrevanje prostora in z tem povečana poraba ogrevanja.

Lokalni rekuperator: princip delovanja

Enocevni sistem rekuperatorja tudi ne zagotavlja najboljšega filtriranja ne glede na to, kakšen filter ima vgrajen. Če pogledamo kako je sestavljen in kako rekuperator deluje je takoj razvidno , da zrak poteka v obe smeri skozi isti filter. Med tem ko zrak izpihuje ven, se na filter nabere umazanija iz prostora(prah, mrčes,lasje,cvetni prah), skratka vse kar je v prostoru naprava posesa in zadrži na filtru. Ko rekuperator obrne sistem , kjer vpihuje svež zrak nazaj v prostor, bo zrak potekal v obratni smeri, kar pomeni da bo spihal vso nabrano umazanijo na filtru nazaj v prostor. Torej vedno poteka ta proces, kar pomeni da se vaš zrak v prostoru nikakor ne čisti, lahko bi rekli da povzroča še več dvigovanja prahu in umazanije, kar pa ni naloga rekuperatorja. 

Če natančno pogledate, kako so enocevni sistemi narejeni, je največja težava prav v filtraciji, tukaj se lahko tako meša umazan zrak ki ga naprava izpihuje iz prostora, na drugi strani pa skozi isto cev in filtre piha svež zrak. Tisti, ki imajo težave z dihali ali alergiki na cvetni prah in podobno, bodo lahko ugotovili da z rekuperatorjem tega problema ne rešijo v kolikor izberejo napačni sistem . Slabo stanje in bolezen se lahko še poslabša..

Lokalni rekuperator Helty-dvocevni sistem

Sedaj si poglejmo primer dvocevnega sistem, ki ga nudi Helty. Gre za rekuperatror, ki ima dve cevi skozi eno poteka dovod svežega zraka, in skozi drugo cev odvod umazanega zraka iz prostora. Že takoj je razvidno, da nikakor ne pride do mešanja umazanega ali svežega zraka med seboj saj gre za ločen sistem.  Helty naprave omogočajo tudi izjemno filtracijo, saj je v samem rekuperatorju filter G4 in G7, kar pomeni da zadrži tudi cvetni prah, smog in podobno, na ta način imate svež in zdrav zrak v prostoru. 

Lokalni rekuperator Helty

Rekuperator Helty ima toplotni izmenjevalc vgrajen v notranjosti prostora, to pomeni, da je komplet sestavljen tako, da skozi steno potekajo le cevi za dovod in odvod zraka.  Ker je izmenjevalc v prostoru ni izpostavljen vremenskim vplivom mrzlega zraka ,zato je izkoristek v tem primeru mnogo večji kot pri klasični izvedbi.  

Filtracija zraka poteka vedno skozi obe cevi, kar pomeni da pri vstopu in izstopu zraka potuje vedno skozi filter. Zrak v prostoru je vedno svež in čist, še zlasti je primeren tak rekuperator za ljudi , ki imajo težave z dihali ali alergijami.

Predvsem pa je potrebno povdariti, tudi sam izkoristek naprave, ta je kar 91% in ga uvrša v sam vrh po izkoristku. Glede na to, da je izmenjevalec v prostoru je vedno na sobni temperaturi, zato so izgube manjše kot pri enocevnem sistemu, kjer je izmenjevalec v steni na zunanji strani stene.

Helty rekuperator je tudi izjemno tih, kar je odlična rešitev za tiste ki rabite čisto tišino v času spanja. Z 18db je med najbolj tihimi lokalnimi rekuperatorji, torej miren spanec je ključnega pomena medtem ko naprava deluje. Helty prezračevanje prostora je vrhunska naprava , ki nudi tiho delovanje, izjemno filtracijo in resnično čisti zrak v prostoru , kjer je izkoristek kar 91%.

Lokalni rekuperator-prednosti

Vgradnja in sama montaža rekuperatorja Helty je tudi izjemno enostavna. Rekuperator zahteva le dve izvrtine fi 8cm, kjer se vstavi cev in na zunaji strani fasade rešetko. Tako imate popolen izgled vaše hiše ali stanovanje, brez štrlečih delov, kot tudi upoštevanja dejstva da lahko nekateri rekuperatorji zaradi slabe plasitke popolnom porumenijo zaradi uv svetolobe . 

Helty izdelki nudijo tudi možnost vgradnje zunanjih rešetk v špaleto okna. Tak sistem se uporablja pri novogradnjah ali večjih stanovanjih, kjer ne želite po fasadi štrlečih elementov ali rešetk. Z ustreznuimi flexibilnimi cevmi, lahko montažo naredimo na več načinov brez dodatnih večjih stroškov. Helty rekuperator lahko namestite vertikalno ali horizontalno, odvsino od velikost in namenu uporabe ali izgledu zunanjih rešetk na fasadi. Zaradi enostavnosti montaže je tudi dostop do servisa in čiščenja enostaven in ne zahteva strokovnjaka da to opravi. Zamenjava filtra je enostavna in ga lahko opravite sami, prav tako samo čiščenje cevi v koliikor je to potrebno. Z  uporabo Helty rekupratorja, se izognete dodatnim servisnim stroškom. 

Če povzamemo komu je Helty rekuperator namenjen: Vsem, ki si želite čist zrak, zdravo bivanje ter največji izkoristek delovanja. Gre za nekoli dražji produkt, ki pa nudi številne prednosti , predvsem pa vpliv na zdravje, kjer je filtracija in čist zrak ključnega pomena. Z dodatno UV svetlobo, ki je vgrajena v rekuperator, pa je vaš zrak lahko rečemo skoraj 100% čist. Helty za zdravo bivanje!!!

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke